Folyékony fény?

Csak egy érdekes elmélet.. a napon gondolkodtam, hogy milyen sok energiát is ad le, majd ránéztem az órám számlapjára és a mutatók eszembe juttatták a fluoreszkáló festék fényelraktározó képességét…

Tudom ez a mennyiség csekély, de ezen holminak egy folyékony vegyületével talán érdemes volna kísérletezni, ha mást nem azért, hogy a fényelnyelőképességét fokozni és talán hasznát vehetnénk a napelemeknél..

 

De ez az egész csak egy rövid elmefuttatás.. de érdemes volna megvizsgálni…

2 hozzászólás a(z) “Folyékony fény?” bejegyzéshez

  1. Itt egy kis tévedés van, te a foszforeszkálás jelenségére gondolsz, a floureszkálás az például a neoncsöveknél van, ahol a cső bevonata miatt a fény látható tartományba esik az UV helyett, ez a folyamat addig tart, amíg a külső behatás éri. Ugyanakkor a napelemeknél az a szempont, hogy minél több fény képes legyen elnyelni, így ott fölösleges foszforeszkálásról és floureszkálásról.

    Az alaptémához visszakanyarodva, a nyakamat teszem rá, hogy a nagy napelemgyártó cégek laborjaiban folyik ilyen kutatás.

  2. Igen.. előfordulhat, hogy kicsit pontatlan lehetek… illetve az elnevezésekkel lehet néha gondom, keverem a neveket.. rossz a névmemóriám.. no meg diszlexiás vagy miféle lennék 🙂
    Egyébként itt nem feltétlen egy jelenleg említett anyagra gondoltam de mivel nem ismerek pillanatnyilag mást így azt hoztam fel példaként… de ha volna valamilyen közeg ami továbbítani képes a fényt a hatásfokot úgy hiszem jelentősen lehetne növelni.

    Egyébként ez nem egy tudományos blog.. így pontatlanságok lehetnek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..